Bokpirater

Eslövs Universitet

Universitas Esloviensis

 

Högskolan för perifer gentrifiering och aggressiv forskning

Bokpirater

 

Dagens Nyheter, juni 2007

 

 

De senaste åren har man i spanskspråkig press kunnat läsa om den colombianska bokmaffian. Ansiktslösa nätverk av förlagspirater sprider billiga ”förfalskningar” av nyutgiven litteratur över Latinamerika. Särskilt alarmerande är att utgåvorna håller så hög kvalitet att de nästan inte går att skilja från ”originalen”. De saknar förlagsuppgifter, det är allt.

 

Bokpiraterna lär knappast vara med och fira när Colombias huvudstad Bogotá i år ska leva upp till utmärkelsen ”världsbokhuvudstad”. FN:s kulturorgan UNESCO utser varje år på detta sätt en bokens världshuvudstad, som på något sätt utmärkt sig för satsningar på det litterära fältet. Bogotá sägs ha belönats främst för ett biblioteksväsen som inbegriper tre referensbibliotek av världsklass, liksom Latinamerikas mest välbesökta folkbibliotek, Luis Ángel Arango.

 

Programmet under året är stort och brett med litterära konferenser, bokmässor och andra publikevenemang. Just diskussionen om upphovsrätt lyser däremot med sin frånvaro – märkligt nog. Uppmärksammandet av Bogotá är trots allt svårt att inte se i ljuset av UNESCO:s engagemang för copyrightfrågor i tredje världen, där piratutgåvor utgör ett växande hot mot etablerade förlag. Ett problem, förstås. Men många förlag, ska man komma ihåg, drivs idag som filialer till globala mediekoncerner. Att FN avsätter resurser för att försvara deras rättigheter är inte nödvändigtvis en självklarhet.