December

Eslövs Universitet

Universitas Esloviensis

 

Högskolan för perifer gentrifiering och aggressiv forskning

December

 

 

 

Det är år 2060 e kr och Skönheten har segrat över hela Sverige.

 

Eller, nja – inte riktigt hela Sverige kanske: i en liten by, i södra utkanten av Eslövs kommun, sitter en liten ful gubbjävel som vägrar röja upp omkring sig. På gården dräller fortfarande tompavorna från nittiosexårskalaset i höstas, trädgårdsmöblerna har han målat själv och när en homestylingkonsult senast knackade på dörren för ett halvår sen fick hon en träsko i huvet.

 

Runt omkring i samhället lägger designers, konstnärer och arkitekter sista handen vid sitt verk.

Ingenting lämnas åt slumpen.

 

Trettio år har gått sedan regeringen beslutade att glesbygden inte längre kunde undantas från de estetiska normerna, och ända sedan dess har hela designsektorn upplevt en historisk tillväxtexplosion. Landskapsarkitekter har förbättrat den pastorala känslan utmed åar och vattendrag, formgivare har vässat fjälltoppar och doft- och livsmedelsdesigners rensat upp i det stinkande utbudet av anskrämliga grillbarer och korvmojar.

 

Ah, dessa fulländade skönhetsupplevelser!

E6:ans subtila dosering norr om Munkedal!

Det vita tandköttet hos innehavaren av Il Panino i Fagersta!

Belysningen i hälsingeskogarna en januarinatt!

 

Den fule i Eslöv blickar stoiskt mot sitt öde. Han ser för sig hur schaktmaskiner intar sina positioner runt hans fastighet, för att förvandla den till en perfekt retreat för någon stressad mediefamilj som måste lägga färdigt livspusslet.

 

Det är som han alltid har sagt, mot Skönheten kämpar till och med gudarna förgäves.